Sådan opfører vi solcelleparker
Energi fra solstråle til celle tager otte minutter. I praksis tager det en smule længere. Her kan du læse mere om de praktiske trin, BeGreen tager, når vi etablerer en solcellepark i Danmark.
En effektiv energiomstilling
Når vi bygger en solcellepark, skal vi løse en række vigtige opgaver før parken står færdigt. Det gør vi for at sikre en effektiv energiomstilling, der samtidig skaber mere værdi for vegetation, dyreliv og lokalsamfund. Fra planlægning til vedligeholdelse. Fra vugge til grav og til genbrug.
Vi finder brugbar jord og samarbejder med lodsejere om jordudlejning.
Det hele starter med jord. Vi tager udgangspunkt i jord nær en nettilslutning – det vil sige ved en transformerstation - og sikrer, i tæt samarbejde med lodsejere, at vi har nok jord til en solcellepark.
Vi tager tidligt hensyn til miljøet
Når vi har identificeret jord til en solcellepark, vurderer vores team af miljøspecialister de potentielle miljøpåvirkninger og muligheder, der er forbundet med parkens konstruktion. Denne vurdering finder sted så tidligt i planlægningsprocessen som muligt, så parkens design kan justeres for at maksimere gevinsterne for biodiversiteten og minimere miljøpåvirkningen. Vurderingen foregår i tre trin:
Undersøgelse
Vi identificerer nøgleøkologiske træk forud for konstruktionen – herunder arter på stedet og vigtige habitater. Disse træk vurderes gennem en miljøkonsekvensvurdering (EIA) og arts- og habitatundersøgelser, der er specifikke for stedet.
Overvågning
Vi fortsætter med at overvåge stedet gennem projektets levetid via løbende arts- og habitatundersøgelser. Ved at følge de økologiske ændringer kan vi overvåge forbedringer og justere vores forvaltningspraksis bedst muligt for at fremme biodiversiteten og genoprette nedbrudte habitater.
Tilpasning
Over tid kan vi bruge overvågningsdata til løbende at informere og forbedre vores tilgang til fremtidige parker baseret på de erfaringer, vi gør os.
Vi møder og inddrager naboer tidligt i processen
Hos BeGreen prioriterer vi åben og transparent kommunikation med lokalsamfund, der bor tæt på en potentiel ny solcellepark. Tidligt i processen starter vi dialogen med naboerne for at høre deres input, og tage det med videre i arbejdet med arealet.
Forberedelse af solcelleparkens areal
Vi begynder at udvikle projektet og gå i dialog med kommunen, så snart at vi har indgået et samarbejde om et areal med én eller flere lodsejere. Vores planlægningsteam tager altid hensyn til eksisterende lokale elementer såsom naboejendomme, servitutter og natur, og altid med øje for at etablere det bedste grundlag for en solcellepark og det lokale samfund. Du kan læse mere om disse lokale elementer nedenfor.
Beskyttet natur
Vi beskytter og skaber bufferzoner omkring alle områder med beskyttet natur inden for vores solparker. Disse beskyttede områder omfatter vigtige naturlige habitater og landskaber, der er identificeret i Naturbeskyttelsesloven. Hvor det er relevant, undersøger vi også mulighederne for at forbedre disse områder gennem beplantning, forvaltning og vedligeholdelse, samtidig med at vi overholder de lokale kommunale regler.
Andre eksisterende habitater
Vi stræber efter at bevare al ubeskyttet natur med miljømæssig betydning inden for vores solparker. I de tidlige projektfaser identificerer og kortlægger vi disse områder gennem artsundersøgelser, besigtigelser og dialog med lokale naturbeskyttelsesgrupper. I situationer, hvor disse områder grænser op til vores parker, skaber vi faunapassager og hegnsløsninger, der fremmer lokal dyrelivs bevægelse gennem området.
Naboer
Vi har særlig fokus på at indgå et samarbejde med naboer for at imødekomme deres ønsker og behov. Det kan f.eks. være i forhold til afstand til solcelleparken eller hvordan vores landskabsarkitekter kan indtænke rekreative områder.
Restarealer
Vi omdanner restarealer, hvor solceller ikke kan indpasses omgivelserne, til natur- og biodiversitetsarealer. Det kan være på grund af solcellernes modulstørrelse, højspændingsledninger og andre servitutter. Disse arealer er ofte uden for beplantningsbælter, til gavn for dyrelivet og lokalsamfundet.
Servitutter
Vi placerer solceller udenom arealer hvor gasledninger, højspændingsledninger og andre servitutter kan være i vejen, til fare eller skal være tilgængelige. I stedet benytter vi arealerne til beplantning der fremmer biodiversiteten samtidig med, at vi respekterer servitutterne.
Design af solcelleparken
En solcellepark består af mange byggesten. Nå vi har et areal og identificeret eksisterende lokale elementer, begynder vi at designe parken, så vores elementer placeres bedst muligt. Vores mål er at optimere parken til at skabe mest mulig grøn energi, samtidig med, at vi tager hensyn til det lokale miljø. Nedenfor kan du læse om nogle af de byggesten, som vores solparker er bygget af.
Beplantningsbælter
Et grønt beplantningsbælte med nøje udvalgte planter etableres altid omkring vores solparker. Dette hjælper med, at solcellepanelerne bliver så usynlige som muligt for naboerne. Samtidig skabes der nye levesteder for det lokale dyreliv, hvilket øger biodiversiteten og forbedrer økosystemet.
Vegetation
Udover de områder, der er udpeget til biodiversitetsforbedring i vores projekt, så sørger vi for at udnytte enhver tilgængelig plads. Områderne under og mellem solpanelerne samt i hjørnerne og langs kanterne af vores solparker tilbyder muligheder for at skabe nye levesteder og støtte lokale økosystemer. Ved at plante enge med vilde blomster, skabe vinterføde til fugle og etablere riparisk vegetation nær vandløb, stræber vi efter at omdanne disse områder til blomstrende habitater, der fremmer biodiversiteten på hele området.
Dyreliv
Gennem inspektioner on-site, biodiversitetsvurderinger og løbende undersøgelser af arter overvåger vi dyreliv og levesteder før, under og efter byggeriet. Det gør vi for at vurdere solparkens påvirkning på det naturlige miljø. Baseret på vores resultater implementerer vi målrettede tiltag for at afbøde negative effekter, forbedre levestedernes kvalitet og støtte den lokale biodiversitet.
Placering af solceller
I østen stiger solen op, og hos BeGreen har vi netop øje på hvor solen bevæger sig hen i løbet af dagen. Vores ingeniører placerer vores solcellepaneler, så de er optimeret til at modtage mest muligt sollys, som de kan omdanne til grøn energi.
Konstruktion af solcelleparken
Vores byggeproces er omhyggeligt planlagt for at sikre effektivitet, bæredygtighed og sikkerhed – fra design af infrastrukturen til ansvarligt indkøb af materialer og trafikstyring. Byggefasen kan tage alt fra 2-3 år, afhængigt af områdets størrelse og kompleksitet. Nedenfor er en oversigt over vigtige trin i konstruktionen af vores solcelleparker.
Design af infrastrukturen
Vores tech team designer den elektriske infrastruktur hvilket inkluderer panelledninger, invertere, transformere og en gennemarbejdet plan for grid connections. Derudover planlægger de også den mekaniske struktur af hvordan solcellerne fysisk skal opsættes.
Ansvarligt indkøb af materialer
Vores ansvarlige indkøbsprogram tager højde for sociale, etiske og miljømæssige faktorer ved valg og samarbejde med leverandører. Vores risikobaserede due diligence-proces omfatter onlineværktøjer, spørgeskemaer, revisioner og sporbarhedsvurderinger for at sikre, at leverandører følger BeGreen's retningslinjer for menneske- og arbejdstagerrettigheder.
Plan for trafik
Vi udarbejder en trafikhåndteringsplan i samarbejde med lokalsamfundet, som sikrer, at besøgende, personale og lastbilchauffører ledes ad den mest sikre og optimale rute til parken. Formålet er at beskytte både nærmiljøet, naboerne og chaufførerne samt facilitere en tryg trafikafvikling.
Health & Safety
Vi gennemfører grundige risikovurderinger, tilbyder sikkerhedstræning og udfører regelmæssige sikkerhedsinspektioner for at sikre overholdelse af gældende standarder. Gennem omfattende planlægning, koordinering og tæt samarbejde med vores entreprenører og lokale myndigheder stræber vi efter at opretholde et sikkert og sundt arbejdsmiljø i hele bygge- og driftsfasen. Ved at forudse og håndtere risici reducerer vi risikoen for ulykker og forsinkelser.
Installation af parken
Vi bygger solcelleparken i samarbejde med vores entreprenører. Vores tech team står for den detaljerede udførelsesplan, hvor hver enkelt del af installationen specificeres. Holdbare fundamentpæle bankes ned i jorden for at understøtte infrastrukturen. Monteringsstrukturerne samles på disse fundamenter, hvor solcellepanelerne fastgøres. Til sidst forbindes systemet omhyggeligt med kabler og ledninger for en optimal integration.
Overværelse af byggeriet
Vi vil under konstruktionen af solcelleparkerne altid have et site management team tilstede, for at sikre at byggeriet af parken forløber planmæssigt, sikkert og effektivt. Vi udfører løbende sikkerhedsinspektioner og arbejder tæt sammen med entreprenører for at sikre overholdelse af relevante standarder.
30-40 år med grøn strøm
Når parken er bygget, følger 30-40 års drift og ejerskab hvor strømmen går direkte i dit nationale elnet. Det står vores Drift og Vedligeholdelses team for.
Tidligere solcelleparker opført i samarbejde med BeGreen
En solcellepark kan se ud på mange forskellige måder. Her ses tidligere solcelleparker designet, udviklet og bygget i samarbejde med BeGreen – både undervejs i processen og når de står færdige.